Руският президент Владимир Путин подписа указ, който ще позволи да бъдат предадени на Иран руски зенитни ракетни системи С-300, съобщи пресслужбата на Кремъл.

Указът премахва ограниченията за транзитно движение през територията на Русия (в това число и въздушна) за износ, предназначен за Иран и открива възможност в ислямската страна да бъдат доставяни зенитни ракетни системи от типа С-300.

Напълно е отпаднала необходимостта от доброволното руско ембарго за доставките на ракетните комплекси С-300 за Иран, заяви руският външен министър Сергей Лавров.

„Шесторката” констатира прогрес по регулиране на иранската ядрена програма. Съгласувани са политическите рамки за окончателно споразумение, които получиха висока оценка на международната сцена...Убедени сме, че на сегашния етап напълно е отпаднала необходимостта от доброволно руско ембарго”, подчерта Сергей Лавров.

Той добави още, че ракетните комплекси С-300 имат изключително отбранителен характер, не са пригодени за нападение и не застрашават никоя държава в региона, включително и Израел.

Междувременно Русия започна да доставя зърно, оборудване и строителни материали на Иран в замяна на суров петрол съгласно бартерна сделка, съобщи руският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков, цитиран от „Ройтерс”.

Москва е съюзник на Техеран в международните преговори по иранската ядрена програма, които доведоха до рамково споразумение между преговарящите страни. Русия се надява да спечели от предвиденото вдигане на икономическите санкции срещу Иран и направи крачка напред със сделката за размяна, отбеляза агенцията.

„В замяна на иранския суров петрол, ние ще доставяме някои продукти. Това не е забранено или ограничено съгласно сегашния режим на санкции”, каза Рябков пред представители на горната камара на руския парламент.

Източници казаха за „Ройтерс” преди година, че се обсъжда сделка на стойност до 20 милиарда долара, съгласно която Москва да купува до 500 000 барела ирански петрол на ден в замяна на руско оборудване и продукти.

Руският министър на енергетиката Александър Новак уточни пред ТАСС, че Русия засега не получава петрол от Иран по тази бартерна сделка. „Доставяме оборудването си. Обсъждаме с тях въпроси по строителството на електростанции и железопътни линии, но не получаваме” нефт, каза Новак.