Правителството на САЩ, което някога открито пренебрегваше наблюденията на НЛО, е готово да публикува обширен доклад за "неидентифицираните летящи обекти", основан в голяма степен на наблюденията на американски военни пилоти.

Докладът не потвърждава, че НЛО са с извънземен произход, но не дава и друго обяснение за появата им, пише Би Би Си.

В близките дни разузнавателната общност на САЩ, съвместно с Пентагона, трябва да представи на Конгреса доклад по темата. През последните години Пентагонът публикува или потвърди автентичността на видеозаписи от военни летци, на които се виждат загадъчни самолети, демонстриращи скорост и маневреност, надхвърлящи познатите авиационни технологии, информира „Ройтерс“.

В навечерието на предстоящия доклад служителите на Министерството на отбраната дадоха ясно да се разбере, че приемат въпроса сериозно, като обаче заобиколиха въпросите за евентуален извънземен произход.

Докладът бележи повратна точка за американската армия след десетилетия на отклоняване, развенчаване и дискредитиране на наблюденията на неидентифицирани летящи обекти и "летящи чинии".

"Приемаме много сериозно докладите за навлизане в нашето въздушно пространство - от всякакви самолети, идентифицирани или неидентифицирани - и разследваме всеки от тях", заяви говорителят на Пентагона Сю Гоф.

Снимка: Reuters

Пример за това е опитът на пенсионирания лейтенант-командир от Военноморските сили на САЩ Алекс Дитрих. Пилотът на изтребител е сред няколкото летци от самолетоносача USS Nimitz, участвали през 2004 г. в среща с неизвестни летателни апарати, които са оприличени на големи ментови бонбони "Тик-Так".

В интервю за „Ройтерс“ тази седмица Дитрих си спомня, че продълговатият обект е нямал "никакви видими повърхности за управление на полета или средства за задвижване". Дитрих заяви, че според нея епизодът е бил "анализиран по професионален, трезв начин" от военното командване, след като тя и колегите ѝ са били информирани.

Тя сподели, че се надява, след като е историята й е станала публично достояние, това да помогне на други, били в подобни обстоятелства, да не мълчат. Дитрих смята, че така ще ги насърчи да "говорят, дори и да не знаят какво са видели".

Сега, когато властите признават, че "неидентифицирани летящи обекти" съществуват и се изучават от военните, дебатът за НЛО може да достигне ново ниво.

Докладът ще включва работата на ръководената от ВМС на САЩ работна група, създадена от Пентагона през август 2020 г. за проучване на инцидентите с НЛО.