Бившият американски президент Джими Картър предупреди в никакъв случай на този етап да не се мисли за война с Иран. Призивът на политика бе направен по време на среща в Чикаго на лауреатите на Нобеловата награда за мир, където Картър порицаваше участието на страната му в несправедливи конфликти.

Джими Картър, ветеран от ВМС и президент на САЩ в периода 1977-1981 г., изтъкна, че макар той да „не е против конфликт, когато е нужно”, критериите за справедлива война често не са спазени. По думите му войната е последното средство, когато всяка друга възможност за мирно решение е изчерпана, когато са направени всички усилия за спасяването на цивилните, целта на конфликта е да подобри ситуацията - не да я влоши, обществото като цяло е съгласно, че е справедливо и когато насилието е пропорционално на получените вреди.

„Това очевидно изключва настоящата ни политика за превантивна война”, каза Картър, изразявайки неодобрение към факта, че САЩ са постоянно във война през последните 60 години – в Корея, Виетнам, Камбоджа, Салвадор, Либия, Панама, Хаити, Югославия, Ирак и Афганистан.

Междувременно иранските власти обвиниха точно САЩ за кибератаките срещу местното петролно министерство отпреди ден. Атаките бяха определени от Техеран като „провокации”. През 2010 г. ислямската държава отново обвини Вашингтон в активирането на сложен вирус, поразил компютрите, свързани с ядрената индустрия на страната.