САЩ няма да се поколебаят да атакуват Иран с военни средства, за да му попречат да се сдобие с атомно оръжие. Това заяви президентът Барак Обама пред Американско-израелския комитет по обществени отношения - влиятелна лобистка организация, подчертавайки, че все още има шанс дипломатическият подход да успее и с Техеран да бъде намерен общ език в сферата на сигурността.

Обама обаче предупреди, че слуховете за конфликт и дори западно нападение срещу ислямската република само са тласнали Техеран още повече към разработването на атомно оръжие, като също така са довели и до скок в цената на петрола.

След като по-рано израелският президент Шимон Перес заяви, че Иран е „заплаха за целия свят”, американският му колега поиска от представителите на властите и бизнеса в Тел Авив повече време за въвеждане на санкции, които още по-решително да изолират ислямската република. Обама категорично отхвърли възможността за едностранен израелски удар срещу ирански ядрени обекти.

„В името на сигурността на Израел, на САЩ и на мира и сигурността в света, сега не е време за заплахи. Сега е време да засилим натиска и да поддържаме широката международна коалиция, която изградихме", каза Обама.

През последните години западните сили, начело със САЩ, водят задочен спор с Техеран заради ядрената му програма. Многократно ООН и ЕС взимаха решения за налагане на санкции, но опасенията, че Иран е все по-близо до създаването на атомна бомба, не стихват. Властите в Техеран пък, начело с президента Махмуд Ахмадинеджад, контрират, че обогатяването на уран в страната е изцяло за мирни цели.