Руският президент Владимир Путин е на визита във Виетнам. Тя е част от рядкото задгранично пътуване на Путин в Азия и идва след началото на войната в Украйна.

Снимка: Reuters

Още преди пристигането си, Путин похвали Виетнам за "балансираната" позиция за войната в Украйна. Визитата му в Ханой ще покаже връзките на комунистически управлявания Виетнам с Русия. 

По време на държавното си посещение във Виетнам руският президент заяви, че укрепването на стратегическите връзки е един от неговите приоритети.

Ден след като подписа споразумение за взаимна отбрана със Северна Корея, Путин заяви, че Москва и Ханой искат да изградят това, което той нарече надеждна архитектура за сигурност в Азиатско-тихоокеанския регион. Той също така заяви, че Русия желае да разшири инвестициите в енергетиката във Виетнам.

Снимка: Reuters

Владимир Путин беше посрещнат в Ханой със салют от 21 оръдия по време на военна церемония, като беше похвален от един от висшите ръководители на управляваната от комунистическата партия страна.

Церемонията е запазена за най-високопоставените държавни глави и беше проведена и при посещението на американския президент Джо Байдън и китайския президент Си Дзинпин във Виетнам миналата година.

Снимка: Reuters

Президентът То Лам поздрави Путин за преизбирането му и похвали постиженията на Русия, включително "вътрешнополитическата стабилност", докато двамата се срещаха в Ханой.

Виетнам официално следва неутрална външна политика в отношенията си със световните сили и се въздържа от осъждане на руската агресия.

Снимка: Reuters

В същото време Ханой поддържа добри дипломатически и търговски отношения със Съединените щати и Европейския съюз.

Вашингтон разкритикува решението на Ханой да посрещне Путин и заяви, че визитата му дава платформа да популяризира своята агресивна война в Украйна.

В сряда руският президент посети Северна Корея, където вчера с Ким Чен-ун подписаха договор за военно сътрудничество.

Това е рядко задгранично пътуване за Путин от началото на пълномащабната инвазия на Русия в Украйна през 2022 г. и ключов момент за севернокорейския президент Ким Чен Ун, който не е приемал друг световен лидер в Пхенян, сред най-изолираните в политическо отношение столици, от пандемията от COVID-19.