Белград ще поиска Европейският съюз да му даде повече време, за да се постигне споразумение, което да сложи край на разделението на бившата сръбска провинция Косово, заяви сръбският вицепремиер Александър Вучич, цитиран от агенция Ройтерс, обещавайки Сърбия да продължи диалога с отцепилата се територия.

„Правителството ще препоръча незабавното и спешно продължаване на преговорите (с Косово), заявява Александър Вучич, на фона на изтичащия срок за размисъл, даден от Брюксел на Белград и Прищина.

Европейският план, в рамките на който Белград трябва да се откаже от претенциите си върху населеният с 50 000 сърби анклав в северната част на албанофонската бивша провинция, „не отчита нашите елементарни интереси и не трябва да бъде подписван”, настоява още сръбският вицепремиер.

Планът, предложен от ЕС, предизвика сериозно обществено брожение в Сърбия, където Косово се смята за люлката на сръбската нация и православната вяра, припомнят международните наблюдатели. Отхвърлянето на плана обаче ще блокира започването на преговори за членството на Белград в ЕС.