В Сърбия ще се съхраняват данни на Европейската организация за ядрени изследвания (ЦЕРН), съобщи днес сръбският премиер Ана Бърнабич, цитирана от Танюг.

Бърнабич се срещна в Белград с делегация на ЦЕРН, начело с ръководителката на Отдела за информационни технологии на организацията Енрика Поркари. Днес ще бъде подписан и Меморандум за разбирателство за сътрудничество при въвеждането в експлоатация на Световната компютърна мрежа на Големия адронен колайдер с цел формиране на Тиер-1 център.

„Сърбия иска да се превърне в една от водещите страни по отношение на високите технологии, изкуствения интелект и биомедицината“, подчерта Бърнабич. 

Тя добави, че това сътрудничество представлява добра възможност за страната.

Сърбия стана седмата страна в Европа и десетата в света, която ще съхранява данни на ЦЕРН.

Според Бърнабич подписването на меморандума е отлична изходяща точка за това Сърбия да се превърне възможно най-скоро в част от глобалната компютърна инфраструктура, чиято цел е да предложи ресурси, да съхранява, обработва, предава и анализира данни от големия адронен колайдер в ЦЕРН.

Енрика Покари отбеляза, че ангажираността и визията на Сърбия по отношение на науката, иновациите и технологиите е отличен пример и вдъхновение и за други страни.

ЦЕРН съхранява данни още в Канада, Франция, Германия, Италия, Нидерландия, Испания, Тайван, Обединеното кралство и САЩ.