Сръбското правителство, което засилва военната мощ на страната, отново въведе часове по отбрана и сигурност в гимназиите близо три десетилетия след като те бяха отменени, предаде Ройтерс.

Първите подобни уроци бяха организирани от лектори от министерството на отбраната в белградска гимназия, съобщи министерството.

"Занимаваме се с въпроси като системата за отбрана и сигурност на Сърбия, армията, за това как да станеш офицер, за химическата, биологичната, радиационната и ядрената отбрана", посочва полковник Драган Стойчич, цитиран в съобщение на министерството.

По време на комунистическия режим в бивша Югославия подобни часове бяха задължителни в училищата и университетите и включваха идеологическа пропаганда и основни умения за боравене с оръжие.

След като Югославия се разпадна с кръвопролитни войни през 1991 г., Сърбия отмени военното обучение година по-късно, а от 2011 г. сложи край на задължителната военна служба.

Миналия август президентът Александър Вучич намекна, че Сърбия може да върне задължителната военна служба, за да подобри бойната готовност на армията си.

В бюджета си за 2019 г. Сърбия е отпуснала 907 милиона долара или 1,75 процента от брутния си вътрешен продукт за наброяващата 40 000 души армия спрямо 703 милиона долара през 2018 г.

Страната също така подсили военновъздушните си сили с 10 изтребителя МИГ-29, дарени от Русия и Беларус, и с покупката на девет хеликоптера, произведени от Еърбъс.

Вучич и министърът на отбраната Александър Вулин често говорят за осигуряване на още танкове, хеликоптери и бронетранспортьори от Русия.