Ливанската армия е задържала съпруга и дете на лидера на „Ислямска държава” Абу Бакр ал Багдади. Арестът им е бил извършен, докато пресичали границата от Сирия, съобщиха служители по сигурността, цитирани от световните агенции.

Длъжностните лица отказаха да разкрият името или националността на жената, за която се твърди, че е една от съпругите на Ал Багдади.

Ливанският вестник As-Safir съобщи, че армията е задържала жената в координация с "външното разузнаване".

Първоначално бе съобщено, че е арестуван син на ислямисткия лидер, но по-късно високопоставен ливански служител по сигурността, заяви, че съпругата на Ал Багдади е пътувала с една от дъщерите си. Направени са ДНК тестовете, за да се потвърди, че детето е на лидера.

Арестът е пряк удар по Ал Багдади и може да бъде използван като разменна монета срещу неговата група, коментира „Гардиън”.

От няколко месеца Ливан провежда акции срещу симпатизанти на ИД, като до момента са арестувани няколко ислямски бунтовници, заподозрени в подготвянето на атаки.

Все още няма реакция на ареста от страна на „Ислямска държава”.

В автобиографията на Ал Багдади, публикувана в профилите на ИД в социалните мрежи, той е посочен като женен, но повече подробности не са дадени. Не е ясно колко съпруги има.