Девет седмици преди Олимпиадата в Токио растат призивите за ново отлагане или отмяна на игрите. Причината е влошаващата се епидемична ситуация в Япония.

Снимка: btvnovinite.bg

Протести срещу Олимпиадата се проведоха в Токио.10 префектури остават в извънредно положение заради ръст на заразените с COVID-19. А според проучване 70% от японците подкрепят нова отмяна на игрите.

„Иначе броят на болните ще скочи, ще въведат нова, още по-стриктна карантина, ще затворят училищата по танци и ще остана без работа“, казва Саори Ямашита, инструктор по танци в Токио.

Снимка: btvnovinite.bg

Друг проблем е бавната ваксинационна кампания – с 2 дози са едва 1% от населението на Страната на изгряващото слънце и едва 40 на сто от медицинските работници. Лекарски синдикат излезе с позиция, че провеждането на Олимпиадата в настоящата ситуация е "невъзможно".

„Съществува риск от разпространение на местни мутации, а в допълнение, хора от цял свят могат да донесат в Япония чужди мутации на вируса“, казва председателят на Асоциацията на медицинските и денталните работници Кеню Сумие.

Снимка: btvnovinite.bg

От Международния олимпийски комитет се опитват да успокоят общественото мнение.

Няколко от градчетата, които трябваше да настанят спортни делегации, обаче, оттеглиха домакинствата си. А според адвокати дори да иска, Токио не може да отмени игрите. Това може да направи само комитетът.