Самолети на руските ВВС и на сирийските правителствени сили нанесоха серия от ракетни и бомбени удари по последния опозиционен бастион – провинция Идлиб, съобщават световните агенции. Новите удари дойдоха ден, след като президентите на Турция, Иран и Русия не успяха да се споразумеят за прекратяване на огъня.

Опасенията на Турция и на западните сили са, че безразборното като цели и методи прочистване на региона ще доведе до огромно количество цивилни жертви и нова мигрантска вълна. Според сирийския президент Башар ал-Асад и съюзниците му в Москва и Техеран, обаче, отвоюването на провинцията ще бъде фатален удар за терористичните организации в страната.

При днешните удари вече има потвърдени цивилни жертви, след като вертолети на правителствените ВВС пуснаха голям брой „варелни бомби” върху няколко села.

Основна заслуга за провала на преговорите за примирие има руският президент Владимир Путин. Днес Москва лансира своя версия за събитията в Идлиб.

За тази вечер е насрочена инсценировка на химическа атака в Сирия по заповед от "задгранични приятели на сирийската революция”, заяви говорителят на руското министерство на отбраната Игор Конашенков, цитиран от ТАСС.

По данни на министерството подробностите са договорени вчера в команден пункт на терористите, разположен в Идлиб. В срещата са участвали и местни координатори на сирийската гражданска защита, известна като "Белите каски".

По думите на Конашенков, на тази среща са били окончателно съгласувани и одобрени сценарии за провеждане и заснемане на режисирани "инциденти", имитиращи употреба на отровни вещества от сирийски правителствени войски срещу мирното население в селищата Джиср аш Шугур, Серакаб, Тафтаназ и Сармим.

Москва и Дамаск отричат да се използвали химическо оръжие срещу опозицията, макар множество пъти да са били обвинявани именно за това.