Американският президент Доналд Тръмп предупреди сирийското правителство и неговите съюзници Иран и Русия да не "нападат безразсъдно" контролираната от бунтовници сирийска провинция Идлиб.

В "Туитър" Тръмп написа, че това би било голяма хуманитарна грешка и потенциална човешка трагедия. Стотици хиляди хора може да бъдат убити. Не позволявайте това да се случи, предупреди американският президент.

Руската авиация обаче вече започна удари. След победите на правителствената армия над бунтовниците през последните месеци, около 10 0000 джихадисти от фронта Ан-Нусра - клон на Ал-Кайда, бяха евакуирани заедно със семействата им в северната сирийска провинция.

 

“В навечерието на срещата, обсъждаме въпроси като продължаваща битка с терористите от Aн-Нусра и бъдещото възстановяване на Сирия, включително и завръщането на бежанците по домовете им”, коментира министърът на външните работи на Иран Мохамад Джавад Зариф.

Според ООН последиците за хиляди цивилни ще са катастрофални. Държавният департамент на САЩ също предупреди, че Вашингтон ще реагира на всяка химическа атака на сирийското правителство или на неговите съюзници.