Гърция ще бъде парализирана във вторник заради 24-часова стачка, свикана от синдикатите преди гласуването в парламента на пакет от проектозакони, предвиждащи съкращения в държавния сектор.

Заради стачката общините в цяла Гърция ще бъдат затворени. Проблеми ще има в обществения транспорт заради участие на работещите в протестите, а влаковете няма да се движат. Някои от метростанциите в центъра на гръцката столица също ще останат затворени по време на стачката. Нарушен ще бъде също графикът на полетите на самолетите. За днес е планиран и протестен митинг на площад Синтагма пред парламента.

В стачката ще се включат още преподаватели от основните училища, пристанищни работници и служители. Проблеми се очаква да възникнат и в здравеопазването, тъй като лекари и работещи в държавните болници са обявили две 24-часови стачки.

В свое съобщение главната опозиционна партия - радикалната левица СИРИЗА, призова за масово участие в протестите, като отправи остри критики срещу правителството и премиера заради поредния пакет от рестрикции.

Международните кредитори на Гърция искат съкращения на работни места в бюджетния сектор, преди да бъде отпуснат одобреният миналата седмица от Еврогрупата пореден транш от 6,8 милиарда евро от спасителната финансова помощ за страната на обща стойност 240 млрд. евро.

Работещите в бюджетния сектор в Гърция бяха засегнати от неколкократни намаления на заплатите и орязване на различни бонуси, но бяха пощадени от уволнения до тази година.

Очаква се гласуването в парламента да бъде първият голям политически тест за премиера консерватор Андонис Самарас, след като малката партия Демократична левица ДИМАР напусна коалиционното правителство миналия месец, намалявайки мнозинството му в парламента. Двете партии от управляващата коалиция - Нова демокрация и ПАСОК, разполагат със 153 от общо 300 депутати.

Правителството на Самарас, което е на власт от 13 месеца, обеща да уволни 15 000 работещи в държавния сектор до края на 2014 г. и да прехвърли други 12 500 на нови длъжности тази година, като повечето от тях ще бъдат отстранени за срок от осем месеца с намалени възнаграждения.