Американският президент Доналд Тръмп подписа указ, който според него ще даде приоритет на доставките на ваксина в САЩ пред износа ѝ, съобщава БТА.

Указът ще гарантира, че американското правителство ще даде приоритет на ваксинирането на американските граждани, преди да изпраща ваксини на други държави. „Пфайзер“-„Бионтех“, чиято ваксина може да бъде одобрена през следващите няколко дни, имат договор със САЩ само за 100 млн. дози.

„Модерна“, чиято ваксина може да бъде одобрена до края на идната седмица, също обеща 100 млн. дози. Всеки договор включва възможност за допълнителни дози, но срокът за задействането им може да забави доставката с няколко месеца.

Американците са над 330 млн. и правителството заявява, че може да успее до април догодина да осигури ваксина за всички.

Производителите и на двете ваксини имат заводи и в САЩ, и в Европа. Съществуват закони, които теоретично биха позволили на правителството да избърза с производството, като федералния закон за производството за нуждите на отбраната от 1950 г. „Ако е необходимо, ще се позовем на закона за производство за нуждите на отбраната. Но не смятаме, че това ще е необходимо“, каза Тръмп.

Текстът на указа, който американският президент подписа днес пред телевизионните камери в Белия дом, не беше оповестен веднага.