Президентът Доналд Тръмп ще подпише утре указ, който ще забрани предоставяне на други страни на ваксини срещу COVID-19, разработени по поръчка на правителството на САЩ, докато достъп до тях не получат всички американски граждани, съобщи тази вечер високопоставен служител на Белия дом, цитиран от Ройтерс.

Тръмп, който е подложен на остри критики за справянето си с епидемията от коронавируса, търси начин да си припише заслуга за бързото разработване и доставяне на ваксина, отбелязва по този повод Ройтерс.

Президентът, дошъл на власт под мотото "Америка на първо място", и неговият екип искат да покажат, че тази политика важи и при доставянето на ваксини, добавя агенцията.

Според служителя, пожелал анонимност, в указа ще бъдат посочени условията, при които американски правителствени агенции ще помагат на други страни с доставки на ваксини.

За днес е насрочена среща в Белия дом с представители на фармацевтични компании, на която Тръмп щял да подчертае, че борбата с пандемията в САЩ трябва да има приоритетно значение.

Междувременно американски медии, цитирани от Ройтерс, съобщиха, че две водещи компании - "Пфайзер" и "Модерна", чиито ваксини се очаква да бъдат първите, одобрени от здравните власти, са отклонили поканата от администрацията за утрешния т.нар. COVID съмит в Белия дом.

От преходния екип на новоизбрания президент Джо Байдън, който ще смени Тръмп на 20 януари, казаха, че не са поканени на срещата. Очаква се на нея Тръмп и други служители на сегашната администрация да фокусират вниманието върху информирането на обществото за ваксинационния план и ваксинационната кампания, която предстои да започне в САЩ.