С пълно мнозинство Държавната дума одобри включването на четирите украински области в състава на Русия.

Подобно гласуване в горната камара на парламента утре трябва да подпечата тяхното анексиране.

Русия ще се допита до гражданите на анексираните Запорожка и Херсонска области за бъдещите им граници с Украйна. Заявлението на Кремъл предполага, че Москва може да не предяви претенции върху цялата територия на частично окупираните региони.

След критиките си към военното командване в Москва чеченският лидер Рамзан Кадиров обяви, че изпраща на фронта тримата си непълнолетни синове – на 14, 15 и 16 години. Кремъл коментира призива му за използване на тактическо ядрено оръжие.

Дори в трудни моменти трябва да държим емоциите настрана. Предпочитаме балансираните и обективни оценки", заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков

В рядък критичен коментар проправителственият вестник "Комсомолская правда" пише, че изтеглянето на руските сили от град Лиман се дължи на "липсата на хора, лошата комуникация и грешки в командването".

А украинската контраофанзива напредва както на юг към Херсон, така и на изток в Луганска област.

"Ударите стават все по-близки. Руснаците може и да се изтеглят, но продължават да обстрелват с всички сили", заяви Алекс Кроуфорд, специален пратеник на "Скай Нюз".

Заради пораженията и тежките загуби през последния месец Владимир Путин уволни командващия Западния военен окръг генерал Александър Журавльов.

Швеция съобщи, че течът на газ от "Северен поток-1" е спрял, но този от "Северен поток-2" обаче се е засилил.