Водещият на канала „Популярна политика“ Дмитрий Низовцев в пряк ефир позвъни на сина на говорителя на Кремъл Дмитрий Песков - Николай и го повика във военното окръжие да му връчи призовка, съобщава изданието "Инсайдър". 

Каналът във YouTube е създаден от привърженици на руския опозиционер Алексей Навални. 

Дмитрий Нозовцев се представя за чиновник от военния комисариат и предлага на Николай Песков да се яви за оглед на другия ден в 10 часа сутринта. 

"В 10 сутринта утре, разбира се, аз няма да дойда. Ако вие знаете, че аз съм г-н Песков, сте длъжен да разбирате, че не е съвсем правилно да се явя там. Ще решавам това на друго ниво. Въобще, трябва да разбера какво се случва и какви права имам. Да ме вземат утре - повярвайте, нито на вас, нито на мен ни е нужно. Нямам проблем да защитавам родината, но трябва да разбера целесъобразността на моето явяване там, говоря ви за определени политически нюанси", казва синът на Песков.

На въпрос, може ли да сложат отметка срещу фамилията му в графата "Съгласен ли е да отиде доброволец на фронта?"

Николай Песков отговаря: "Не, не трябва да слагате такава отметка". После заявява, че е "готов да тръгне, но не по ваша молба. Виж, ако Владимир Владимирович (Путин - б.р.) ми каже, че трябва да отида, ще отида."

Часове, след като клипът доби популярност говорителят на Кремъл Дмитрий Песков защити сина си Николай като заяви, че е в течение на случилото се, но добави, че не е била публикувана цялата версия на този телефонен разговор със сина му.