Чеченският лидер Рамзан Кадиров обяви днес, че изпраща трима от своите синове тийнейджъри на фронта в Украйна.

"Време е да се докажат в истинска битка, мога само да приветствам това желание", написа съюзникът на руския президент Владимир Путин в “Телеграм”. 

Към съобщението му има и видеоклип, в който младите момчета стрелят на стрелбище.

"Скоро те ще отидат на фронтовата линия и ще бъдат на най-трудните участъци на линията на съприкосновение", добавя Кадиров. 

Той заяви, че Ахмат на 16 г., Ели на 15 г. и Адам на 14 г. са обучавани за бойни действия "почти от най-ранна възраст" и настоя, че "не се шегува".

На видеото се вижда, че момчетата са облечени в камуфлажни дрехи и носят тъмни очила. Те са се качили върху танкове и оттам стрелят с ракетни установки и картечници.

На моменти тийнейджърите се усмихват, докато стрелят или правят жест с вдигнат палец.

Кадиров е един от най-яростните поддръжници на руската офанзива на Путин в Украйна.

Постът беше публикуван, след като Кремъл отхвърли призива му за използване на ядрени оръжия с ниска мощност в Украйна след поредица от военни поражения.

"Емоциите не трябва да вземат връх над разума", заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков по време на ежедневния брифинг с журналисти, визирайки изявленията му.

Въпреки това Песков приветства "героичния принос" на чеченския лидер за военната операция в Украйна.

"В нашата страна използването на ядрени оръжия става само въз основа на това, което е посочено в съответната доктрина", каза Песков.

Миналата седмица Кадиров призова за прибягване към ядрено оръжие. Това стана, след като Москва се изтегли от град Лиман, чийто контрол бе установен за седмици по-рано тази година.