Министерството на външните работи на Северна Македония обяви този петък за персона нон грата още шестима служители на руското посолство в Скопие.

От дипломатическото ведомство съобщиха, че въпросните служители на руската легация са извършвали дейности, които са в противоречие с Виенската конвенция за дипломатическите отношения.

„Днес посланикът на Руската федерация в страната Сергей Базникин беше извикан в сградата на Министерството на външните работи и му бе връчена дипломатическа нота, като посочи шестима дипломати в посолството на Руската федерация в Скопие като нежелателни в държава или персона нон грата. Въз основа на информацията, получена от компетентните органи, тези лица са извършвали дейности, които противоречат на Виенската конвенция за дипломатическите отношения и ще трябва да напуснат територията на Република Северна Македония в следващите пет дни", пише в съобщението на външното министерство в Скопие.

Министерството на външните работи експулсира петима руски дипломати на 28 март тази година, месец след началото на руската инвазия в Украйна.

На 7 март Русия постави Северна Македония в списъка на страните, които предприемат враждебни действия срещу Русия, нейните компании и граждани.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!