Северна Македония гони петима руски дипломати заради дейности, противоречащи на Виенската конвенция, включително и свързани с България. Това стана ясно след днешния брифинг на министъра на външните работи на югозападната ни съседка Буяр Османи, съобщава кореспондентът на bTV в Скопие.

Руските дипломати трябва да напуснат югозападната ни съседка в рамките на следващите пет дни.

В отговор на въпрос дали има връзка между дипломатите, които се гонят от Скопие и тези от София, Османи заяви: „Не мога да коментирам действията на тези дипломати, които влизат в разрез с Виенската конвенция, но контекстът на активностите им е същия – създаване на атмосфера на недоволство в държавата, което може да бъде свързано с подобните активности в Република България“.

Като пример Османи отговорни лица от македонските институции миналата седмица са се обаждали и са водили разговори с България, с цел да не се разреши спорът между двете страни.

„Тази седмица от Северна Македония са се обаждали в Република България, казвайки, че целият този ангажимент е излишен, защото тук (в С. Македония) скоро ще има избори, че ще има предсрочни избори и че няма да може да се стигне до решение“, каза Османи.

„Доволен съм, че се потвърждава и с факти, а това го казват и нашите български приятели, че интерес от блокирането на еврочленството на Северна Македония няма нито една държава членка, а само трети страни, които искат Европа да бъде отслабена и да има в нея регион с нерешени въпроси и проблеми“, коментира Османи.

„Затова винаги съм казвал, че от стратегически интерес на Република България е да бъде водач на евроинтеграцията на региона и регионът да се консолидира. Разширяването е преди всичко въпрос на сигурност, а сигурността не свършва на собствената граница, предвид че България е в региона“, допълни македонският външен министър.

„Смятам, че тази констатация е точна, че има продължителни и координирани опити Западните Балкани да не се движат със съответната скорост към ЕС. И така чрез прокси играчи – дали в региона, дали в нашите държави, не изключвам, че и в нашата страна ще има все повече (такива играчи), колкото по-големи стават изгледите за намиране на решение (с България), колкото повече се забързва процесът за евроинтегриране, толкова повече ще се ядосват хората, които желаят тази перспектива да не се реализира“, заяви  Османи.

„Ще дам един конкретен пример - тази седмица от Северна Македония са се обаждали в Република България, казвайки, че целият този ангажимент е излишен, защото тук (в С. Македония) скоро ще има избори, че ще има предсрочни избори и че няма да може да се стигне до решение. Ето такива опити“, разкри македонския вътрешен министър.

„А след като отбелязахме кои сили са заинтересувани от това, става ясно, че те не работят в интерес на нашата страна и регионът. Целта на този коментар е да се посочи тенденцията и опитите, които, според мен, ще продължат и в двете държави“, посочи Османи.

Министърът отказа да каже кои са тези хора, защото тече разследване, но посочи, че "има и хора от институции у нас, които са на една линия, на едно служебно ниво с тези, за които говори премиерът Кирил Петков. Хора, които искат да препятстват евроинтеграцията, за да може винаги регионът да бъде използван за осъществяване на техни цели".

Относно Съвместната комисия по исторически и образователни въпроси Османи казва, че има напредък, като в момента се обсъжда как консенсусната информация за цар Самуил да влезе в учебниците.

Относно включването на българите в Конституцията Османи казва, че в момента с България се обмисля вариант това да стане след началото на преговорите.

„Преди началото на преговорите е трудно, може да се направи в процеса или преди края. Не знаем защо те са включени избирателно в Конституцията при въвеждането на етническите общности. Имаме равен достъп до всички етнически общности“, добави Османи.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!