„Има индивиди и маргинализирани групи, има дори политически партии в страната, които се финансират от трети държави, които не искат да видят Северна Македония в ЕС и работят срещу евентуално споразумение между България и Северна Македония“, каза премиерът на Република Северна Македония Димитър Ковачевски в интервю за предаването „360 степени“ по телевизия „Алсат М“.

По думите му оптимизмът, изразен от българския премиер Кирил Петков, се основава на напредъка в работата на работните групи и постигнатите резултати - функционираща самолетна линия, стипендии за македонски студенти, които ще учат в България, срещи на кметове от двете страни на границата за трансграничното сътрудничество.

„Водят се и политически разговори, но все още нямаме финален документ, когато стигнем до него, ще го споделим с всички политически и обществени субекти", каза Ковачевски в отговор на въпрос защо държи опозицията встрани от този процес.

Македонският премиер уточни, че от ВМРО-ДПМНЕ са били поканени да се включат в работните групи, а в парламентарната комисия по външна политика депутатите са били запознати с преговорите, които се водят. Но „всеки договор, който ще бъде постигнат, ще бъде критикуван от опозицията“, смята Ковачевски.

Коментирайки изявлението на българския премиер Кирил Петков за експулсирането на петима руски дипломати, работещи срещу споразумение между България и Северна Македония, Ковачевски каза, че има доверие на българския си колега, тъй като изявлението се основава на информация от български служби.

Министър-председателят на югозападната ни съседка коментира и възможността българите да бъдат вписани в преамбюла на Конституцията, уточнявайки, че конституционният ред в Република Северна Македония позволява колективно упражняване на индивидуалните права, а всяка страна по пътя си към членство в ЕС прави промени в своята Конституция, за да я приведе в съответствие със законодателството на ЕС.

„Включването на българите в Конституцията, а тук не говорим само за българите, но и за хърватите и черногорците, нормално ще премине през процедура на конституционни промени и това отнема повече време, и този процес трябва да бъде подкрепен практически от всички политически партии, защото гласуването е с мнозинство от 2/3 от депутатите“, каза Ковачевски.

По думите му въпроса дали това да стане преди началото на преговорите са „подробности, които може да се обсъждат“.