Хиляди излязоха на протест в Малта с искане премиерът на страната Джоузеф Мускат да подаде оставка. Министър-председателят е заподозрян, че се е намесил в разследването на убийството на журналистката Дафне Каруана Галиция, информира БТА.

„Малта се дави в кал”, каза на протеста популярният журналист Рание Фсадни. Той добави, че Мускат е загубил напълно своя авторитет.

„Вие и вашата корумпирана клика убихте Дафне, защото тя беше права. Колко още ще продължите да си криете ръцете, когато всички знаят, че те са изцапани с кръв?”, попита 16-годишната ученичка Ив Бор Борнело.

 

 

Въпреки сериозния обществен натиск, управляващата Лейбъристка партия застана зад Мускат.

Малтийският премиер вероятно ще остане на поста до средата на следващия месец. Вчера източници от Лейбъристката партия казаха, че левоцентристката формация ще избере нов лидер на 18 януари и Мускат ще се оттегли в същия ден.

„Цялата група подкрепи Джоузеф Мускат и му казахме, че той трябва да реши кога да подаде оставка. Изборите (за нов лидер на Лейбъристката партия) ще се състоят от 8 януари до 18 януари и дотогава той ще остане партиен лидер и министър-председател", каза пред „Франс прес” източник от управляващата формация.

 

 

Вчера на малтийския бизнесмен Йорген Фенек бяха повдигнати обвинения в съучастничество в убийството на Дафне Каруана Галиция на 16 октомври 2017 г.
Бившият началник на кабинета на Мускат Кийт Шембри е заподозрян за убийството на разследващата журналистка.

Премиерът беше обвинен, че се е намесил в разследването, за да защити Шембри, който е неговата „дясна ръка” и близък приятел.