Ружа Игнатова, известна като „изчезналата криптокралица“, може да е получила полицейска информация за разследвания на нейната измама с криптовалута на стойност 4 милиарда долара (£3,5 милиарда), преди да изчезне, съобщава BBC.

Американските власти предупредиха, че Ружа Игнатова може да е променила външния си вид след изчезването си през 2017 г.

42-годишната жена, родена в България, се издирва от ФБР за предполагаемата ѝ роля в измама с криптовалута, известна като OneCoin.

Файлове, разгледани от BBC от срещи на Европол, показват, че издирваната Игнатова е знаела за опитите да бъде арестувана месеци преди да изчезне.

Ружа Игнатова изчезна на 25 октомври 2017 г., след като беше уведомена за засилване на полицейските разследвания на нейната криптовалута OneCoin.

Изтичане на информация – кой би могъл да предупреждава Ружа Игнатова за действията на разследващите?

Полицейските досиета съдържат презентации, направени на среща на Европол „Операция Сателит“ в Хага на 15 март 2017 г. Според документите на срещата са присъствали ФБР, Министерството на правосъдието на САЩ и окръжният прокурор на Ню Йорк. Присъствали са още и служители от Великобритания, Германия, Холандия, Дубай и България.

Документите включват подробности за американските власти, които имат „високопоставен поверителен информатор“, за банкови сметки на OneCoin, където постъпват средства от инвеститори, и за неуспешни опити на британската полиция да проведе разпит с Игнатова.

ФБР не коментира документите на Европол, но специален агент Пол Робъртс казва за подкаста на BBC “Missing Cryptoqueen”: „Имаше разследвания по целия свят срещу нея и срещу OneCoin като цяло, за много от които тя беше научила, поради действия на правоприлагащите органи в други държави."

Документите показват, че на срещата на Европол през март 2017 г. са присъствали и представители на българското МВР. BBC е отправило запитване към министерството дали неговите служители могат да носят отговорност за изтичането на информация, но оттам не са коментирали.

Никой друг присъстващ орган на реда не потвърждава как е изтекла информацията. Европол каза пред Би Би Си, че проучва въпроса, добавяйки: „Този ​​сложен сценарий с много заинтересовани страни затруднява оценката къде и как може да се е случил подобен инцидент“.

Министерството на правосъдието на САЩ, окръжната прокуратура на окръг Ню Йорк и полицията в Дубай не коментираха.

Къде може да е Ружа Игнатова?

“Криптокралицата” или българката, участник в една от най-големите измами с криптовалута в историята, изчезна безследно през октомври 2017 г. Тя пътува с нискотарифна компания с полет от София до Атина и оттогава е в неизвестност. Различни са версиите за нейното местонахождение, като не се се изключва и вероятността тя да е отвлечена или убита. От полицията в САЩ съобщават, че е твърде вероятно тя да е с напълно променен външен вид и неразпознаваема.  През юни 2022 г. Ружа Игнатова бе добавена в списъка с 10-те най-издирвани престъпници на ФБР.