Две години преди началото на войната в Украйна частният Боинг 737, свързан с руския олигарх Владимир Евтушенков, прекосява света, кацайки на Сейшелите, Малдивите и Френската Ривиера, пише Ройтерс.

Тази година, вместо традиционните места за забавление на богаташите, самолетът е посетил бившите съветски републики Казахстан, Киргизстан и Беларус по няколко пъти, както и Китай, показват данните на Flightradar24.

Снимка: Reuters

След налагането на санкциите богатите и властимащи руснаци намират начини да държат самолетите си във въздуха, но са силно ограничени в това къде могат да идат с тях.

Машината на Евтушенков е една от 50-те, които са пререгистрирани под руски флаг след инвазията. До миналата година той е носил логото на компанията му, занимаваща се от телекомуникации до дърводобив.

Някои юрисдикции като Аруба и остров Ман, които самолетите са посещавали преди, спазват наложените западни санкции. Това затруднява застраховането, осигуряването на гориво и разрешение за полети, посочват анонимни източници от руската авиационна индустрия.

Поставянето на машините под руски флаг дава възможност те да летят до и от страни, които не са наложили изрична забрана като Турция и Дубай. Въпреки това повече от половината частни или корпоративни самолети остават блокирани зад граница или са били продадени.

Източниците на Ройтерс твърдят, че руските бизнесмени летят с частните си самолети до Турция, а оттам наемат други машини, за да влязат в държави от ЕС. Това е възможно, само ако те самите не са под санкционен режим.

От началото на 2020 г. до нахлуването в Украйна самолетът на Евтушенков е летял до Германия, Люксембург, Швейцария, Малдивите, Хърватия, Чехия и Сейшелите. Извършил е 105 полета в Русия, 17 във Франция, осем в Италия, Обединените арабски емирства и Латвия, пет във Великобритания и четири в Турция.

През останалите 10 месеца на 2022 година машината е вдигната едва 14 пъти за пътувания до Турция, Обединените арабски емирства, Оман и Казахстан, като не е навлизала на територията на ЕС. През 2023 година е имала 47 полета в Русия и девет до Казахстан, Киргизстан, Беларус и Китай.