Русия и Украйна се намират в патова ситуация на фронтовете във войната помежду им. Те трябва да седнат и да преговарят за прекратяване на конфликта, заяви президентът на Беларус и съюзник на Путин Александър Лукашенко.

„Има достатъчно проблеми и от двете страни. Никой не може да направи нищо и съществено да засили или придвижи напред позицията си. Те са там с главата напред, вкопчени на живот и смърт. Хората умират“, допълни Лукашенко, цитиран от Ройтерс.

Руските сили продължиха да настъпват край разрушения донецки град Авдийвка тази седмица, понасяйки тежки загуби, заяви Белият дом. Огромната фронтова линия в Украйна се е придвижила малко през последната година въпреки изтощителната многомесечна офанзива на Киев.

Лидерът на Беларус Александър Лукашенко, който е и съюзник на Путин и предостави територията на страната си като плацдарм за пълномащабното нахлуване в Украйна през 2022 г., сега заяви, че исканията на Украйна Русия да напусне територията ѝ трябва да бъдат решени на масата за преговори, „така че никой да не умре“.

„Трябва да седнем на масата за преговори и да постигнем споразумение. Както казах веднъж: не са необходими никакви предварителни условия. Главното е да се даде команда „стоп“, каза Лукашенко във видеозапис с въпроси и отговори, публикуван на уебсайта на беларуската държавна информационна агенция БелТА.

Вчера украинският президент Володимир Зеленски отново подчерта на среща с над 60 съветници по национална сигурност, че неговият мирен план от 10 точки, който включва призиви за възстановяване на териториалната цялост на Украйна, е единственият начин за прекратяване на войната.