Най-малко пет суперяхти, собственост на руски милиардери, свързани с президента Владимир Путин, бяха закотвени или пътуват към Малдивите, показват данните за проследяване на кораби. Островната държава в Индийския океан няма споразумение за екстрадиция със Съединените щати, пише Ройтерс.

Пристигането на корабите край бреговете на Шри Ланка е след налагането на тежки санкции от Запада срещу Русия и допълнителните санкции, които се обмислят от страна на САЩ и техните съюзници, за активите на милиардерите след инвазията в Украйна.

Данните са от „Марин Трафик“ и според тях луксозни яхти, собственост на руски бизнесмени, се движат към Малдивите и Черна гора.

Яхтата „Клио“ на милиардера Олег Дерипаска е напуснала Шри Ланка преди почти две седмици и се очаква скоро да пристигне на Малдивите. Богатството на руския олигарх е с нетна стойност около 4 милиарда долара. Дерипаска и свързани с него компании попаднаха под санкции от САЩ през 2018 г. Срещу него се е водело разследване по обвинения за пране на пари, изнудване и заплахи към конкуренти. Сега Олег Дерипаска е един от няколкото милиардери, базирани в Русия, които се противопоставят на конфликта в Украйна.

78-метровата яхта „Титан“, собственост на Александър Абрамов, е пристигнала на Малдивите на 28 февруари.

Още три яхти, собственост на руски милиардери, са забелязани да пътуват към Малдивите, показват данните. Сред тях е 88-метровата „Нирвана“, собственост на най-богатия човек в Русия - Владимир Потанин.

Вагит Алекперов, президент на руския „Лукойл“, плава с яхтата си за Черна гора, сочат още данните. Очаква се той да пристигне от Барселона в следващите дни. Яхтата на Алекперов е известна като „Галактика Супер Нова“ и разполага с 6-метров басейн със стъклено дъно и водопад, както и с хелипорт, асансьор и голям плажен клуб. Богатството на Алекперов е с нетна стойност от малко под 25 милиарда долара, според „Форбс“.

Черна гора е член на НАТО и кандидат за членство в Европейския съюз и вече обяви, че ще се присъедини към санкциите на ЕС срещу Русия, припомня Си Ен Би Си.

„Тази седмица стартираме интернационална трансатлантическа работна група за идентифициране, намиране и замразяване на активите на санкционирани руски компании и олигарси – техните яхти, вили и всички незаконни печалби, които можем да намерим и замразим“, гласеше съобщение в „Туитър“ на Белия дом.

Затова именно руските богаташи местели яхтите си на други пристанища, надявайки се да избегнат конфискацията. Си Ен Би Си уточнява, че споменатите в историята милиардери и правителствата на Малдивите и Черна гора не са отговорили на тяхната молба за коментар.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!