Перспективна руска роботизирана бронирана машина скоро ще е в състояние сама да се придвижва по бойното поле и да открива и унищожава различни цели. Комплексът „Удар“ вече е на стадий прототип, като продължава неговото развитие, похвали се пред ТАСС директорът по производството на бойни системи в концерна „Ростех“ Бекхан Оздоев.

Компактна машина е част от глобалната тенденция за все по-голяма роботизация на военните действия.

Научаваме повече информация за нея няколко месеца след войната в Нагорни Карабах, където Азербайджан успя да унищожи голямо количество арменски танкове, артилерийски системи и друга военна техника с помощта на дронове, въоръжени с ракети.

„Удар“ – що е то?

За новия руски робототехнически комплекс светът знае от 2015 г., когато програмата за пръв път беше публично представена.

„Удар“ е създаден на базата на бойната машина на пехотата БМП-3. Има 30-милиметрово оръдие, с което може да поразява цели на 4 км, а с него е сдвоена и картечница ПКТ за борба с пехота. Основно въоръжение са противотанковите ракети „Корнет“, с които роботът може да унищожава танкове, отдалечени от него на до 10 км.

Системите позволяват следене на няколко цели едновременно. Освен това, има възможност за непрекъсната комуникация с безпилотни самолети, към които да се подават данни за разположението на врага.

Във всеки един момент контролът над бойната машина може да бъде поет от екипаж на място, да се осъществява дистанционно от оператор или да мине в режим на пълна автономия при изпълнение на опасни задачи при пълно радиомълчание. За целта „Удар“ не зависи от сателитна навигация и може сам да се ориентира в местността.

Кога (и дали) ще го видим в действие?

Официалната информация за комплекса „Удар“ не дава прекалено задълбочени подробности за способностите му автономно да изпълнява бойни задачи. Липсва и конкретика около евентуални планове за масово производство.

Специалисти отбелязват, че нивото на защита на машината е относително ниско и тя няма никакъв шанс за оцеляване, ако попадне в полезрението на вражески танк или по нея бъде изстреляна ракета.

Вероятно и това е сред причините „Удар“ да се разработва като платформа със сменяеми модули и така лесно да виждаме бойния робот в други роли – като разузнавач и като транспортна машина за пренасяне на товари и извозване на ранени.

Този път може и да стане

Това е пореден опит на руската военна промишленост да създаде роботизирана бойна машина. „Уран-9“ е всичко друго, но не и повод за гордост в Москва.

Бойната машина, която беше представена през 2016 г., беше изпратена в Сирия на изпитания две години по-късно и се оказа пълен провал. На теория, тя е в състояние да бъде смъртоносна за пехота и бронирани машини със своето 30-милиметрово оръдие и 4 противотанкови ракети, но на практика се обърка почти всичко, което би могло да се обърка.

„Уран-9“ се оказа неспособен да поддържа връзка с контролния пункт на разстояние, по-голямо от няколкостотин метра, а даже и тогава са регистрирани голям брой сривове. Системата за управление на огъня създаде допълнителни проблеми, а решението на конструкторите да не я стабилизират доведе до това, че машината не може да стреля в движение и трябва в бойна ситуация непрекъснато да спира.

Снимка: Textron

Отвъд Океана също не си губят времето и там изпитват комплекса „Рипсоу“, който има и вариант с изцяло електрическо задвижване. И тук въоръжението се състои от автоматично оръдие и противотанкови ракети, като отново в момента основен акцент в развойната дейност е подобряването на изкуствения интелект до степен, в която машината може напълно сама да изпълнява поставените ѝ задачи.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!