Как технологиите променят съвременните военни операции?

Ще заменят ли роботизираните платформи и дроновете ролята на хората в бъдеще?

Оператори командват системата дистанционно, но тя може да работи автономно като сама използва алгоритъм: „Не се нуждаем от тази машина да превозва хора от едно на друго място. Ползваме я за атаки, за засади и за събиране на разузнавателна информация“, разказва ни о.р. полк. Амон Бен Яир, маркетинг директор „Автономни и роботизирани системи“ IAI.

Израелската аерокосмическа индустрия изнася 85% от продукцията си в 70 държави – в това число и безпилотни летателни апарати.

Има ли вероятност те да заменят пилотите в бъдеще?

„Това засяга всички автоматични системи. Например дали кола може да е без водач? Когато системата е достатъчно зряла и доказана, тя може да прави всичко, но засега планираме комбинирани мисии, в които пилотируеми самолети да водят безпилотните“, казва Ноам Шани, макретинг директор за Европа, IAI.

Израелски дронове се ползват в редица европейски държави и за европейската агенция за граничен контрол „Фронтекс“.

Израел е най- големият износител на дронове в света. Там се произвеждат и крилата за F-16 и F-35.

По тази програма САЩ и Израел си сътрудничат 35 години.

„Това са много чувствителни компоненти, трябва да сме много прецизни при изработката. Крилата са пълни с гориво така че трябва да сме сигурни и да тестваме да няма течове. Качеството трябва да е стопроцентово и се проверява с много изпитания“, обяснява Якоб Роман, мениджър „Авиоконструктурска дивизия“, IAI.

До момента в Израел са произведени стотици крила на американски самолети.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!