Eвропейската комисия е предложила да замрази активите на патриарх Кирил, глава на Руската православна църква.

Патриархът е добавен към проект на черен списък, в който вече са включени стотици военни и бизнесмени, близки до Кремъл, които ЕС обвинява в подкрепа на войната в Украйна, пише Ройтерс.

Руският патриарх заяви на църковно събитие вчера, че "Русия не е нападнала никого" и че страната просто е защитила собствените си граници.

„Това е удивително! Такава велика и могъща страна като Русия никога и никого не е нападала. Тя просто защитава своите граници“, каза Кирил по време на литургия. 

"Дай Боже нашата страна да бъде такава до края на века - силна, мощна и в същото време обичана от Бога", каза той.

Санкцията, която ще доведе до замразяване на активи и забрана за пътуване, се нуждае от подкрепата на държавите от ЕС, за да бъде приета.

Дипломатите на ЕС ще се срещнат тази седмица, за да обсъдят санкцията, която е част от по-широк пакет, предложен от Европейската комисия по-рано в сряда, включващ петролно ембарго и ограничения за руските банки.

Първата среща на пратениците на ЕС в сряда завърши без споразумение, най-вече поради критиките на някои държави към забраната за доставка на петрол и други мерки, свързани с петрола, като например забраната за транспортни услуги на ЕС за руски петрол, заявиха официални лица.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!