Руски военен кореспондент бе убит в Украйна при украинска атака с дрон, съобщи Ройтерс, като се позова на медията, за която той е работил.
Семьон Еремин, който правил репортажи за вестник „Известия“ от самото начало на войната преди близо 26 месеца, е починал от раните, които получил при нападението, извършено вчера край село Приютное, Запорожка област.

Снимка: Ozge Elif Kizil / Anadolu Agency / Getty Images / Collection of war.ukraine.ua

Дронът поразил 42-годишния Еремин при второто си преминаване над района.
Военният кореспондент е отразявал за руския всекидневник обсадата на Мариупол в началото на войната, както и тежките сражения за Маринка и Угледар. Той е бил награден с орден „За заслуги към Отечеството“ втора степен.

ООН осъжда убийствата на журналисти и смята, че всеки такъв случай изисква пълно разследване, каза в отговор на запитване на ТАСС Фархан Хак, заместник-говорител на генералния секретар на световната организация Антониу Гутериш.

Междувременно украинският президент Володимир Зеленски отново поиска помощ за укрепване на противовъздушната отбрана на страната си.

„Ние в Украйна оценяваме усилията на всеки лидер, на всяка държава, която наистина е активна, спазва обещанията си и се опитва да подобри способностите на нашата противовъздушна отбрана“, каза снощи Зеленски в редовното си вечерно видеообръщение, което този път беше необичайно кратко.

Той изрази сдържано задоволство, след като министрите на отбраната на държавите от НАТО решиха вчера да бъде подпомогнато засилването на украинската противоракетна отбрана.

Очаква се отделни страни от алианса да дадат конкретни обещания през следващите дни, отбелязва АФП.

Зеленски каза, че Украйна се нуждае от системи за противовъздушна отбрана и изтребители, за да се защити, „и нашите партньори могат да помогнат“.

Днес Камарата на представителите ще се произнесе по блокирания от месеци пакет американска военна помощ за Украйна, Израел и Тайван на обща стойност 95 милиарда долара, след като вчера го придвижи за гласуване.

Много от републиканците в контролираната от тяхната партия долна камара на Конгреса на САЩ са против подпомагането на Киев.

Съединените щати ще изпратят незабавно оръжия на Украйна, ако пакетът бъде одобрен, обяви междувременно Белият дом.