Руски танкери са доставили гориво на Северна Корея поне три пъти през последните месеци чрез прехвърляне на товари в морето, заявиха западноевропейски източници от областта на сигурността, позовавайки се на военноморска разузнавателна информация и сателитни данни.

Това е нарушение на санкциите на ООН, подчертаха те.

Прехвърлянията са извършени през октомври и ноември. През септември Ройтерс съобщи, че севернокорейски кораби плават директно от Русия за КНДР.

„Плавателните съдове осъществяват контрабанда на руско гориво от руските далекоизточни пристанища за Северна Корея“, каза един от източниците, пожелали анонимност.

Друг от тях обаче посочи, че няма доказателства руската държава да е замесена в извършените напоследък прехвърляния. „Няма доказателства това да е подкрепяно от руската държава, но тези руски плавателни съдове осигуряват жизненоважни доставки на севернокорейците“, каза той.

Северна Корея разчита на вносно гориво, за да поддържа своята изпитваща затруднения икономика. Пхенян също така има нужда от петрол за своите ракетни и ядрени програми, които според САЩ заплашват мира в Азия.

Русия е вторият по големина петролен износител в света и има право на вето в Съвета за сигурност на ООН.