Заместник-командир на 14-и руски армейски корпус е убит в Украйна, съобщи Ройтерс, като се позова на високопоставен регионален служител.

Губернаторът на руската Воронежка област Александър Гусев заяви, че Завадски е загинал "на боен пост в зоната за специални операции", без да дава повече подробности.

Снимка: Reuters

Разследващият новинарски сайт iStories съобщи, че Завадски е седмият генерал-майор, чиято смърт е потвърдена от Русия, и общо 12-ият висш офицер, за когото се съобщава, че е загинал от началото на това, което Русия нарича "специална военна операция" в Украйна.

Завадски е бил многоуважаван офицер и бивш командир на танк, каза Гусев, като добави, че смъртта му е тежка загуба, която е причинила „непоносима болка“.

Междувременно нощта премина в интензивни руски удари по Украйна. По данни на украинските власти системите за противовъздушна отбрана са били активирани в поне 9 области на страната.

Сред тях райони в Херсонска и Николаевска област. При руска атака загинаха двама души в Херсон.

От своя страна украинските военни са атакували с дронове депо за гориво в контролираната от Русия зона в Луганск. Продължават боевете и около Авдиеевка. Лошите метеорологични условия влошават ситуацията на фронтовата линия.