Мандатът на президента на Украйна Володимир Зеленски изтича след едва два месеца, а през март догодина в Украйна трябва да има избори. Може ли да има и ще има ли избори в най-голямата страна в Европа по време на война?

В деня преди Върховната Рада на Украйна реши дали ще се проведат редовни президентски избори в началото на новата година, срещаме бившият шеф на украинската служба за сигурност и бивш шеф на военното разузнаване на Украйна Игор Смешко. Той вече знае отговора на този въпрос.

„Последното, което чух от председателя на парламернтарната група на президента е, че избори през 2024 година няма да има“, коментира той.

Избран през 2019-та година, след два месеца редовният мандат на президента Зеленски изтича и той се превръща военновременен държавен глава, като срока на мандатът му вече ще зависи само от едно - края на войната. На изборите през 2019-та, когато Украйна избира Зеленски, сред кандидатите за поста е и Игор Смешко. Той печели 5% от гласовете.

„Самият факт, че аз участвах в изборите, говори, че аз не виждах достоен кандидат за президент, който би могъл да спаси моята родина, моето семейство, моите деца и всичко мои близки. Аз не съм политик, аз съм офицер, от 16-годишен съм в армията. Аз съм офицер от въоръжените сили“, казва Игор Смешко.

Той е сред критиците на Зеленски. И още вярва, че Украйна е можела да се подготви за войната и да не допусне да бъде окупирана част от територията ѝ.

„Първо не беше проведена пълна мобилизация. Ние не разгърнахме резервите си преди нахлуването. Още преди това - през 2014 г. ние не защитихме Крим. Имахме достатъчно сили да се защитаваме в Крим. Ако се бяхме защитавали в Крим, никаква инвазия в Донецк и Луганск нямаше да има. Не се подготвихме за стратегическа отбрана. През 2022 г. от трита основни направления, от които нахлуха руснаците трябваше навреме да се разгърнат оперативно стратегическите резерви. Трябваше да се изградят съответните фортификационни съоръжения и минни полета. Знаете, че Украйна може да изработва най-добрите ракети в света, високоточни. Не успяхме навреме да поставим ВПК на военни релси, макар че войната вече вървеше 8 години“, казва Смешко.

Той критикува наивността на президентите на Украйна след 2014 година, че не са осъзнавали очевидното. Че след Крим и Донбас, Русия има за цел цяла Украйна.

„Но стана това, което стана – това е моето правителство и моят президент и сега е война и аз винаги ще помагам на правителството и президента, които са избрани от украинския народ. Грешките, за които говорих – пишех открито в блоговете, това можех да направя. Макар, че когато започна пълномащабното нахлуване, аз заявих, че прекратявам всякаква политическа дейност, защото ние трябва да победим, коментира Смешко.

Генерал-полковник Игор Смешко - оглавявал украинската служба за сигурност и Комитета по въпросите на разузнаването към президента. Доктор на техническите науки в сферата на кибернетиката, професор, автор на трудове и изобретения в областта на оръжията за точно поразяване. Дипломат. Едва ли има по-подходящ човек, на когото да зададем въпроса има ли дипломатическо решение за край на войната.„Единствената база, на която може да се търси мирно решение това е будапещенският меморандум. Той трябва да бъде изпълнен. Ако трябва да бъде допълнен, нека се допълни, но изключително будапещенския меморандум. Защо да подписват нови договори, щом няма да изпълняваме старите?

Будапещкият меморандум е подписан на 5 ноември 1994 от Русия, САЩ, Великобритания и Украйна. С този договори третата в света тогава ядрена сила Украйна се отказва от ядреното си оръжие, а Русия, САЩ и Британия гарантират териториялата й цялост. Но този договор вече е нарушен от Русия.

„Как да вярваме на нови договори, ако не са изпълнени старите? Моята лична гледна точка е, че ако Русия иска неутралитет на Украйна, подписваме в рамката на будапещкия меморандум, гаранции за целостта на Украйна, ако тя ще остане неутрална. Ние възстановяваме системата от международни договори, допълвме ги с нов, ако НАТО гарантира нашата сигурност. Ако Русия се страхува, че на територията на Украйна ще има някакви бази, добре, няма да има никакви бази. Но възстановете нашата територия изцяло. И като знаете, че има прецедент, когато сте ни нападнали, ние трбява да имаме нов гарант, без да сме сме част от НАТО. Всичко на този свят все някога се прави за първи път“, коментира Игор Смешко.

Той е сред тези, които нямат илюзии, че може да има мир с преговори, защото ни уверява, че ако Русия иска неутралитет на Украйна, ще го получи. Но Русия иска територии. И няма да спре.

„Целта на г-н Путин е руска империя в границите на някогашната руска империя и контрол над Европа. Как може да има контрол над Европа една страна с икономика по-малка само от един американски щат като Калифорния? Путин отделя 40% от своята икономика за следващата година за военно промишлен комплекс“, посочва генералът.

През седмицата излезе информация, че съпругата на сегашния шеф на украинското разузнаване е отровена.

Генерал Смешко предпочита да не коментира темата, но ние го връщаме 20 години назад, когато той управлява службите за сигурност и се оказва в центъра на историческо събитие, разтърсило Украйна и Европа. Имено Смешко е човекът, който вечеря с тогавашният проевропейски кандидат за президент на Украйна Виктор Юшченко - три часа преди да се проявят симтоми на отравяне. Това се случва в навечерието на Оранжевата революция. Световните медии обявяват, че фаворитът за следващ президент на Украйна е отровен с дикосин.

„Няма отравяне, юридически това не съществува. По-скоро фалшифициране на отраявяне и съвсем друго заболяване“, казва генералът, който вечеря с него непосредствено пред това – предния ден.

„Отравянето, за което ви говорите просто не съществува. Имаше влошаване на здравословното състояние на кандидата за президент, при това ужасяващо влошаване. Когато аз бях ръководител на службата за сигурност и няколко месеца течеше разследване ние и за двата съдебни процеса успяхме да вземем всички документи в Киев. Кандидатът за президент категорично отказа да сътрудничи с нас, макар, че ние първи открихме дело за отравяне, макар че нямаше доклад за отравяне, той не искашпе дори да даде материал за изследване. Към днешен ден, след 4 години разследване по времето на Юшченко, няма дори юридически да бъде оформено като акт на отравяне“, коментира Смешко.

А каква беше причината да бъде представено като акт на отравяне?

Виктор Юсченко

„Представете си кандидат за президент – той въвежда в организма си стволови клетки, защото иска да изглежда по-млад, към това се добавят хронични заболявания, стрес, алкохол и ефектът се проявява , видяхме, че се прояви в лицето му. И вие сте кандидат за президент, а най-близкото ви обкръжение е готово дори мъртъв да ви изкачи във властта, защото всички се страхуват какво ще стане с тях, ако той не победи. Това са чисто политически технологии. Казват, че за това трябва да бъде обвинена властта, народът обича онеправданите. Но след това 4-5 години всички служби и правоохранителни органи бяха в ръцете на президента. Очевидно, че трябваше да се разследва до края. Щом не се е разследвало до края, значи не е имало какво да се разследва“, коментира Смешко.

След това, което се случва с лицето на проевропейския кандидат за президент, следва фалшификация на балотажа в полза на проруския Янукович и така избухва оранжевата революция в Киев. Смешко е човекът, който образвува дело, довело до касиране на балотажа, нови избори, спечелени от Юшченко. Но Украйна не тръгва към Европа.  

„Янукович имаше абсолютно проруска ориентация и криминално  минало. А Юшченко беше най-важният банкер и премиер-министър, но нямаше никакво желание да променя системата. Това се доказа от неговите действия по-късно. Юшченко доведе после Янукович на власт. Той създаде олигарха Фирташ. Ако газовата тръба е това, което искат да контролират, контролираше я и Янукови и Юшченко, когато беше президент.

А къде е сега Виктор Янукович? Очевидно е в Русия.

Генерал Смешко беше в София за предсатвянянето на своята историческа книга за Украйна.