България е готова да помогне на Русия и Европейския съюз да излязат от „санкционната спирала”, заяви пред ТАСС руският заместник-министър на външните работи Алексей Мешков. Той даде интервюто от София, където в понеделник се срещна с министъра на външните работи Даниел Митов.

По-рано в Анкара, където се срещна с турския си колега Реджеп Тайип Ердоган, руският президент Владимир Путин обяви края на проекта за газопровод „Южен поток” заради отказа на България и „неконструктивната” позиция на Европейския съюз.

„Аз лично съм убеден, че руско-българските отношения имат голям потенциал", изтъкна Алексей Мешков. Той отбеляза, че „сега, когато в България завърши поредният изборен цикъл, се появява възможност за даване на нов старт на двустранните отношения”.

Той посочи туризмът и културният обмен като едни от най-важните направления на двустранното руско-българско сътрудничество.

Мешков изрази надежда, че българските власти ще помогнат за нормализиране на отношенията между Русия и ЕС. Той посочи, че е получил съответни уверения от българските си събеседници. „В София отлично осъзнават икономическите вреди, които понася България във връзка със санкциите между Русия и ЕС”, подчерта руският заместник-външен министър.