Прокурорът по делото "Навални" подкрепи искането на Федералната служба за изпълнение на наказанията за 3,5 г. колония с общ режим заради нарушения на условната присъда. За това информира ТАСС.

Московски съд разглежда искането на прокуратурата да замени условната присъда на Алексей Навални с ефективна. Опозиционерът рискува да влезе зад решетките по старо дело за финансови злоупотреби.

Навални е единственият осъден с две условни присъди в Русия. 

„Искам да припомня, че Навални е единствения два пъти получил условна присъда в Русия. Спрямо никого съдът не е проявил подобно извънредно снизхождание”, каза прокурор Екатерина Фокина.

Съдът разглежда искането на Федералната служба за изпълнение на наказания Навални да влезе в затвора поради системно нарушаване на наложената му мярка за отклонение – подписка. На заседанието присъстват и представители на западни посолства, включително и дипломат от нашата мисия. Москва смята това за намеса във вътрешните й работи.

"Те могат da действат в рамките на Виенската конвенция за дипломатическите отношения, но не и отвъд нейните рамки. Дипломатите в никакъв случай не са длъжни да се намесват в вътрешните работи на Русия", каза говорителят на руския президент - Дмитрий Песков. 

До 15 февруари Навални изтърпява 30-дневна административна присъда затвор за нарушаване на условията на пробацията. Задържането му предизвика масови протести в цялата страна.