Прокуратурата в руския град Екатеринбург поиска наказание от 3,5 години лишаване от свобода за блогъра Руслан Соколовски, който е обвинен, че е ловил покемони със смартфон в местна църква, заснел е играта си, а после е качил записа в интернет.

22-годишният обвиняем пледира невинен и увери, че е разпространил видеозаписа „с критична и полемична цел”.

Видеото му в „Ютюб” е гледано над 1,7 млн. пъти, а Руската православна църква го обяви за богохулство.

Соколовски се представи като атеист и заяви, че е бил засегнат от телевизионно предаване, според което било опасно от юридическа гледна точка да се играе в църква на „Покемон гоу”.

Затова миналото лято решил да направи това в катедралата, изградена на мястото, където се предполага, че през 1918 г. са били разстреляни последният руски цар Николай II и семейството му.

На записа се вижда как той „улавя” виртуалните създания, включително по време на богослужение, на фона на музикално изпълнение, наподобяващо молитва, изпъстрена с ругатни.

В последната си дума обвиняемият заяви, че не е нарушил ничии права и свободи, тъй като „не е пречел никому да изповядва предпочитаната вяра”.

Очаква се присъдата да бъде огласена на следващото съдебно заседание, насрочено за 11 май.

Случаят е сходен с делото срещу пънк групата „Пуси райът”, чиито членки през 2012 г. бяха осъдени на две години затвор за своята „пънк молитва”. Изпълнението им в катедралата „Христос Спасител” в Москва беше насочено срещу президента Владимир Путин.