Руската армия спира настъплението към Киев и се концентрира към окупацията на Донбас. Това официално оповести руското министерство на отбраната.

След повече от денонощие на спекулации командването на руската армия аргументира предислоцирането на частите по това направление с изпълнението на една от целите си – да концентрира украинската армия в отбраната на столицата и други големи градове, да я обезкръви, а след това с цел избягване на човешки жертви, руската армия да изпълни основните си цели.

„Цел на прегрупирането на руските въоръжени сили е активизацията на действията по приоритетните направления и преди всичко завършване на операцията за пълното освобождаване на Донбас“, каза говорителят на руската армия Игор Конашенков.

Руските танкове достигнаха до предградията на 15-20 километра от центъра на столицата още в първите дни на войната, но резултатът оттогава са единствено разрушения и загуба на жива сила и бойна техника.

Украйна определи като положителни сигналите от руско-украинските преговори, но с уговорката. „Разбира се, наясно сме с всички рискове. Не виждаме причина да вярваме на думите на някои държавни представители, които продължават да се бият за нашето унищожение. Украинците не са наивен народ“, заяви президентът на Украйна Володимир Зеленски.

В разговор по телефона с няколко европейски лидери Владимир Путин е обяснил, че въпреки ултиматума на Москва засега разплащане за руския газ в рубли все ще не е възможно.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!