На преговорите в Истанбул Русия и Украйна сякаш се разбраха за деескалация на напрежението. Русия обещава силно да намали военните си действия в Киев и Чернигов, за да се създадат условия за диалог. Украйна пък обяви, че е готова на неутралитет – без чуждестранни военни бази на нейна територия, ако ѝ бъде гарантирана сигурността.

Много е важно да се знае кой преговаря, а честно казано в момента е господин никой, коментира международният редактор на „Дневник“ Петър Карабоев.

„Също смятам, че не сме близо до разрешаване на този конфликт, защото в крайна сметка Путин иска да даде на своите сънародници поне една добра новина. В момента той не може да се похвали с голям напредък. Ако той наистина успее да приключи с представянето на Мариупол, и затвори така да се каже този пояс от Крим към Донецк и Луганск, той ще изпълни поне 10% от начертания план на руската армия и ще може да каже: „да, ние тук постигаме някаква частична победа“, и да води преговорите от тази гледна точка“, смята бившият зам.-министър на външните работи Мелен Керемедчиев.

По-думите му преговорите буксувате, защото Русия е по-подготвена да води преговори с Украйна от гледна точка на силата на победилата страна, а не е победила към момента.

„Вече има три изхода. Първият е бърз, който изисква рационален човек в Кремъл. Той е практически най-невероятен и невъзможен. Вторият вариант е още от същото поне 6 месеца. Аз бих казал поне до края на годината и Бог знае още колко нататък. Третият вариант е Сирия 2“, прогнозира Карабоев.