Русия започна военноморски учения в Черно море, а Вашингтон и Москва отново си размениха остри реплики. На този фона продължават дипломатическите усилия за намаляване на напрежението.

20 кораба на руския военно-морски флот са напуснали базите в Новоросийск и Севастопол, за да започнат учения в Черно море. Маневрите са част от военни тренировки, планирани за януари и февруари, съобщава руското министерство на отбраната.

Според Киев броят на разположените руски части по границата с Украйна е голям и представлява заплаха, но към момента не е достатъчен за мащабна руска атака, а е повече за всяване на паника.

„Все още липсват важни военни индикатори и системи, за да бъде ръководена такава пълномащабна офанзива“, посочи Дмитро Кулеба - министър на външните работи на Украйна.

Часове по-рано президентът на Съединените щати Джо Байдън заяви, че се чувства задължен да увеличи присъствието на НАТО в Източна Европа, както и че може да наложи персонални санкции на руския президент Владимир Путин. 

„Посочих ясно - по-рано - на президента Путин, че ако навлезе в Украйна, ще има тежки последствия, включително значителни икономически санкции“, отбеляза Джо Байдън.  

От Кремъл контрираха. „Това не е болезнено, това е политически деструктивно“, заяви говорителят Дмитри Песков.

А в Париж на една маса преговаряха представители на Русия и Украйна с посредничеството на Франция и Германия.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!