Русия започва вътрешнодържавна процедура по излизане от Договора за открито небе, съобщи ТАСС, позовавайки се на информация от външното министерство в Москва. 

„Във връзка с отсъствието на прогрес по отношения отстраняване на препятствията за продължение на действието на Договора за открито небе в новите условия, МВнР е упълномощено да започне процедура по излизане на Русия от споразумението“, се казва в съобщението. 

Договорът за открито небе позволява на 33-те участващи държави да извършват инспекционни полети над територията на всяка друга. Споразумението е сключено малко след края на Студената война през 1992 г. и беше напълно ефективно от 2002 г. 

САЩ се отказаха от споразумението миналата година и Русия даде да се разбере, че търси адекватен отговор на подобна стъпка. 

Ако всичко върви по този сценарий, механизмът, изиграл важна роля за укрепване на доверието между Русия и Запада, ще бъде погребан, пише руският вестник “Комерсант“.

Причината за оттеглянето на САЩ от споразумението са, според Вашингтон, многократни нарушения от страна на Русия. По-специално САЩ обвиняват Москва, че използва „Открито небе“ като инструмент за „военна принуда“.