Руският президент Владимир Путин предложи да се удължи с една година договорът СТАРТ-3 известени като Нов СТАРТ със САЩ за съкращаване на стратегическите нападателни оръжия, предадоха „Франс прес“ и „Ройтерс“.

Предложението на Русия три дни след като САЩ предложиха удължаване на този договор, който изтича на 4 февруари 2021 г.

„Предлагам да се продължи действието на сегашния договор без никакви условия с още поне една година, за да има възможност да се водят съществени преговори по всички параметри", каза Путин по време на заседание на Съвета за сигурност на РФ.

Руският държавен глава е отбелязал, че договорът досега е работил ефикасно и би било жалко да спре действието му.

„Би било изключително тъжно, ако договорът изобщо престане да съществува и не бъде заменен от друг основен документ от този вид", подчертава Путин, визирайки скорошното изтичане на срока на споразумението.

„Ясно е, че имаме нови оръжейни системи, които американската страна няма, поне още не. Но ние не отказваме да обсъждаме тази страна на въпроса", казва руският държавен глава, цитиран от ТАСС.

Подписаният през 2010 г. договор Нов СТАРТ ограничава броя на стратегическите ядрени бойни глави, ракети и бомбардировачи, които Русия и САЩ могат да разгърнат. Ако не бъде удължен, може да се стигне до нова надпревара във въоръжаването и напрежение между Москва и Вашингтон, отбелязва „Ройтерс“.

В сряда Русия отрече твърдения на САЩ, че двете страни са постигнали принципно споразумение за удължаване срока на договора.

Руският външен министър Сергей Лавров заяви на заседанието на руския Съвет за сигурност, че ще съобщи руската позиция на САЩ в най-скоро време, след като Путин му възложи да формулира позицията на Москва и да получи отговор от Вашингтон, предаде ТАСС.