Русия налага забрана на транссексуални хора да шофират на територията й, предаде Би Би Си, позовавайки се на съобщение на правителството. Държавата затяга „медицинския контрол” върху шофьорите заради увеличения брой пътни инциденти в страната.

По тази причина транссексуалните хора няма да имат право да получават шофьорски книжки. Фетишисти, ексхибиционисти и воайори също попадат под ударите на новия закон, който забранява на граждани с „умствени заболявания” да карат автомобили. „Патологичната” пристрастеност към хазарта и рецидивните кражби също попадат в списъка.

Руски психиатри и магистрати в сферата на човешките права осъдиха новите мерки. Те ги определиха като дискриминационни. Те възнамеряват да сезират Конституционния съд и да търсят подкрепа от международни организации за защита на човешките права.

Съюзът на професионалните шофьори в Русия обаче одобри новата рестрикция. „Има прекалено много смърт на пътя. Вярвам, че по-строгите медицински изисквания за кандидат-шофьорите са напълно оправдани”, коментира председателят Александър Котов. Той обаче допълни, че изискванията не трябва да са толкова строги към непрофесионалните шофьори.

Психиатри обаче коментират, че определението на „личностно разстройство” е твърде общо и някои негови прояви не влияят на умението на хората да шофират.

Решението за „втвърдяване” на мерките срещу катастрофите на пътя идва на фона на силни обвинения срещу руските власти за нарушаване на правата на гей активисти.