Русия ще предприеме ответни мерки във връзка с изгонването на руски дипломат от България. Това заяви пред журналисти днес руският зам.-министър на външните работи Александър Грушко, цитиран от ТАСС.

„Разбира се ние ще разгледаме ответни мерки, както е прието в дипломатическата практика”, каза той.

От Спецпрокуратурата съобщиха вчера, че разследват първия секретар на руското посолство в София за шпионаж. Той е провеждал конспиративни срещи от миналата есен, включително със служител с достъп до класифицирана информация на България, Европейския съюз и НАТО, но се ползва с дипломатически имунинет и не могат да му бъдат повдигнати обвинения. 

Тогава от Министерството на външните работи уточниха, че в петък е проведена среща с посланика на Руската федерация и от българска страна било отправено устно искане руските институции да отзоват своя служител в рамките на 72 часа.

В понеделник от външното министерство имаха информация, че руският гражданин е напуснал страната.

Днес обаче стана ясно, че той все още е в България. Затова в 10 ч. тази сутрин на руския посланик е връчена нота, с която се поставя срок от 24 часа първият секретар на посолството да напусне България.

Съединените щати оценяват високо последните действия на българското правителство в защита на суверенитета и независимостта на страната от зловредни влияния, се казва в съобщение до медиите от посолството на Съединените щати у нас.

"Ние подкрепяме дългосрочните усилия на институциите, ангажирани с разследването и разкриването на нарушения на българските закони. България е силен съюзник в НАТО и партньор в качеството си на член на ЕС, и има неотменимо право да определя своето собствено бъдеще", заявяват още от американското посолство.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!