Русия обяви, че не е имала друг избор освен да отложи разговорите със САЩ за подновяването на ядреното споразумение между двете страни, предава Ройтерс.

От Министерството на външните работи на Руската федерация посочват, че Вашингтон е искал да се обсъди продължаването на проверките, докато приоритетите на Москва са различни.

„Ситуацията е такава, че нямахме друг избор. Решението беше взето на политическо ниво“, обясни каза зам.-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков и добави:

„Многократно изразявахме нашата позиция, но не видяхме и най-малкото желание от американска страна да се тръгне в тази посока“.

Заседание на двустранната комисия трябваше да се проведе в Кайро. От Русия допълват, че е малко вероятно подобна среща да се проведе тази година.

Споразумението между двете държави е подписано през 2011 година и поставя таван върху броя на ядрените бойни глави, с които двете държави разполагат. Документът предвижда двете държави да си правят взаимно проверки, но последната такава беше извършена през 2020 година заради пандемията от COVID-19.

Руската страна уточнява, че споразумението продължава да бъде в сила, но без извършването на проверки не може да се осъществява контрол между двете държави.