Директорът на ЦРУ Уилям Бърнс е в турската столица Анкара, за да разговаря с колегата си от руското външно разузнаване Сергей Наришкин, заяви представител на Белия дом, цитиран от “Ройтерс”.

Бърнс трябва да предаде послание на Наришкин за последиците в случай на каквато и да било употреба от Русия на ядрени оръжия в Украйна. 

"Той не води никакъв вид преговори. Не обсъжда намирането на решение за войната в Украйна", отбеляза американският служител, пожелал анонимност. 

Той и допълни, че Бърнс ще повдигне и въпроса за задържаните в Русия американци.

За американско-руския контакт в Турция пръв съобщи руският вестник "Комерсант". Изданието се позова на неназован източник, според когото в разговорите в Турция ще участва Сергей Наришкин, шефът на службата за външно разузнаване на Русия (СВР).

"Бяхме изключително открити относно факта, че разполагаме с канали за комуникация с Русия за овладяване на рисковете, включително на ядрените, както и на тези за стратегическата стабилност", каза представителят на Белия дом и добави, че Украйна е била уведомена предварително за посещението на Бърнс.

По-рано този месец се появи новината, че американският съветник по въпросите на националната сигурност Джейк Съливан е участвал в поверителни разговори с високопоставени руски официални лица, чиято цел е била избягване на риска от по-широкомащабна война заради Украйна.

От Държавния департамент на САЩ съобщиха, че скоро ще има среща между представители на Вашингтон и Москва, на която ще бъде обсъдено подновяването на инспекциите по Договора за намаляване на стратегическите нападателни оръжия, които бяха прекъснати още преди руската инвазия в Украйна.