Американската баскетболистка Бритни Грайнър, осъдена в Русия, е преместена в наказателна колония, съобщава Би Би Си. 

Тя беше арестувана на летище близо до Москва през февруари, след като в багажа ѝ бяха открити пари с масло от канабис.

Грайнър е изпратена на 4 ноември от следствения арест в колония с общ режим за изтърпяване на наказанието си. През август тя получи 9-годишна присъда по дело за контрабанда на наркотици.

След обявяване на тежката присъда през август, адвокатите на Бритни Грайнър обжалваха и поискаха тя да бъде намалена. Техните мотиви бяха, че наказанието е непропорционално на престъплението и е в противоречие с руската съдебна практика. Съдът обаче отхвърли обжалването.

В сряда правният екип на 32-годишната баскетболна звезда съобщи, че няма информация къде е изпратена. 

В наказателните колонии в Русия затворниците работят. Те са настанени в бараки.

Още през август се появиха информации, че американската баскетболистка може да стане разменна монета във влошените отношения между САЩ и Русия след нахлуването на руските войски в Украйна.

Тогава говорителят на Белия дом Карин Жан-Пиер каза, че Вашингтон е отправил сериозно предложение за размяна на затворници и призова Москва да го приеме.

По информация на американските медии предложението е било Грайнър и друг американски гражданин - Пол Уилън, осъден в Русия за шпионаж, да бъдат разменени за руснака Виктор Бут. Последният е известен с прозвището "Търговеца на смърт". Той излежава 25-годишна присъда в САЩ по обвинения, че е продавал оръжия на терористични организации.