Началникът на Генералния щаб на руските въоръжени сили обвини Съединените щати, че обучават бивши бойци на групировката "Ислямска държава" в Сирия и че опитват да дестабилизират страната, предаде Ройтерс, цитиран от БТА.

Твърденията на генерал Валерий Герасимов, направени в интервю за в. "Комсомолская правда", се отнасят за американска военна база при граничния пункт между Сирия и Ирак "Танф".

Русия казва, че американската база е незаконна и че околностите й са се превърнали в "черна дупка", където екстремисти действат невъзпрепятствано.

"Ислямска държава" загуби тази година по-голямата част от територията, която контролираше в Сирия и Ирак. Руският външен министър Сергей Лавров каза днес на среща с лидера на опозиционното движение "Сирия утре" Ахмед ал Джарба, че основната част от борбата срещу групировката е приключила, предаде думите му ТАСС.

Съединените щати казват, че "Танф" е временна база, използвана за обучаване на партньорски въоръжени формирования за борба срещу "Ислямска държава". Според Герасимов обаче САЩ обучават бивши бойци на групировката, които сега се наричат "Нова сирийска армия" и с други имена.

Той допълни, че голям брой екстремисти и бивши бойци на "Ислямска държава" са обучавани в североизточния град Шадади, където по думите му също има американска база.