Кремъл отхвърля обвиненията, че Русия е замесена в отравянето на Алексей Навални. Москва изрази възмущение и от заплахите за евентуални санкции.

Направените в Русия изследвания не са установили следи от отравяне в организма на Навални. Москва все още не е получила никакви доказателства от Германия, че в кръвта на руския опозиционер е открита отровата от съветско време „Новичок“.

„Чух коментарите на Кремъл за случая „Навални“ и позицията ми за следващите ни действия ще зависи от реакцията на руското правителство“, уточни германският канцлер Ангела Меркел.

Според руското външно министерство, германските изявления от вчера са информационна кампания срещу Русия. Появи се и версия, че Навални е бил отровен от западни тайни служби, с цел да бъде спрян проектът Северен поток две. 

„Това не е държавно решение, а въпрос за проект на частния сектор. За момента едното няма нищо общо с другото. В същото време, въпросът хвърля сянка върху проекта и Германия трябва да отстоява своите ценности“, посочи министър-председателят на Бавария Маркус Зьодер.
Европейската комисия призова за прозрачно независимо разследване на случая с Навални.