Русия обмисля да продава своите петрол и газ срещу биткойни. Това стана ясно от видеозапис на прескоференция на председателя на енергийната комисия в Държавната дума Павел Завални.

Думите му идват на фона на очакваните промени разпоредени от президента Владимир Путин. В сряда той заяви, че неприятелските страни на Русия(сред които САЩ, Канада, ЕС и други) трябва да плащат в рубли за природния газ, който получават.

За това обаче е необходима промяна на договорите за доставки на синьо гориво Вчера от Министерството на енергетиката, заявиха, че в „Булгаргаз“ не е постъпвало искане от страна на руския газов гигант за промяна в условията по начина на плащане.

По отношение на приятелски държави като Турция и Русия е възможно да се прояви гъвкавост с опциите за плащане

Това, което сме предложили на Пекин и Анкара е да се премине в плащания в национални валути – юан рубла и лира рубла. Възможно е да приемем и биткойни, посочи Завални.

Важно е да се отбележи, че в Китай и Турция е наложена забрана за разплащания в криптовалути.

Hиe пpeдлaгaмe нa Kитaй oт дългo вpeмe дa пpeминe ĸъм ceтълмeнт в нaциoнaлни вaлyти – pyбли и юaни, a c Typция тoвa щe бъдe лиpи и pyбли“, ĸaзa Зaвaлни, дoбaвяйĸи, чe „мoжeтe cъщo дa тъpгyвaмe c битĸoйни.“

По отношение на плащанията за неприятелски страни Завални посочи: „Ако искат да купуват, нека плащат или в твърда валута, което за нас означава злато или в национална валута(рубли)“

Вчера лидерите на Г7 в Брюксел заявиха, че ще наложат санкции срещу разплащанията в злато на централната банка на Русия.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!