След всичките отправени заплахи от страна на Владимир Путин срещу украински територии, че ще използва тактически ядрени оръжия, руският президент започва да осъзнава, че това съвсем не е рентабилно решение. Така започва анализ на „Ню Йорк таймс“ за вероятността Москва да използва ядрения си арсенал при войната в Украйна.

Тактическите ядрени оръжия са изключително трудни за използване, трудни за контролиране и далеч по-полезни като елементи на сплашване и терор отколкото като реални оръжия във война.

Според американски анализатори използването на ядрени оръжия с малък обсег би било последното усилие на Путин да задържи контрола си върху дадени украински територии. Сценариите как точно да бъдат използвани са разнообразни, но всички носят огромни проблеми не само за Украйна, но и за Русия.

Единият вариант е ядрена глава да бъде изстреляна от артилерийско оръдие на украинска почва. Другият вариант е ядрена бойна глава да бъде изстреляна от територията на Русия. Това колко точно колко разрушения и остатъчна радиация ще предизвика подобна атака няма как да бъде изчислено.

Снимка: Getty Images

Рисковете за самия Путин също не са малки, като даже може би надвишават ползите, посочват анализатори. От една страна Русия завинаги ще се превърне в международен отшелник. Ядрена атака е възможно да промени позициите на Китай и Индия, които все още купуват руски газ.

Друг проблем са ветровете. При ядрена атака няма как да бъде прогнозирано накъде ще бъде отнесена радиацията в атмосферата. Така тя може да стигне обратно в Русия. Месеци наред в Пентагона и американски лаборатории за ядрени експерименти изработват компютърни симулации за това какво би могло да се случи при използването на ядрено оръжие в Украйна и как Съединените щати могат да отговорят.

Снимка: Getty Images

Руският арсенал от тактически оръжия винаги е бил обгърнат в мистерия. Знае се единствено, че те варират в размер и мощност. Европейците се притесняват най-много от големите бойни глави за ракетата „Искандер-М“, която лесно може да достигне до европейски градове. Според руски изчисления най-малкият ядрен взрив доставен с ракета „Искандер“ се равнява на около една трета от силата на бомбата разрушила Хирошима.

По време на Студената война и Русия, и Съединените щати разработват разнообразни ядрени оръжия. По това време се говори също за т.нар. „ядрени куфарчета“. През 70-те години на миналия век НАТО е разполагала с над 7400 тактически ядрени оръжия.

Снимка: Getty Images

В същото време ядрените заплахи на Путин имат своите корени в миналото. Книгата с правилата за това е написана преди около 70 години от Съединените щати. Тогава Щатите имали план да предпазят Германия и Европа в случай на масирана руска инвазия именно с тактически ядрени оръжия. Идеята била да се ползват срещу настъпващи сили, за да се даде преднина на ответната страна. Десетилетия по-късно тази идея е определена като лудост, тъй като Щатите и НАТО са мислели да използват десетки или стотици ядрени оръжия на европейска почва.

След края на Студената война НАТО признава, че идеята да се използват тактически ядрени оръжия не е най-добрата и започват разоръжаване. В момента в Европа има приблизително около 100 тактически ядрени оръжия. На фона на 2000 в Русия. Дали Москва ще ги използва в реалност, а не само за сплашване – все още не е ясно.